Biosystematická studie středoevropských kostřav Festuca ser. Psammophilae Pawlus

Festuca ser. Psammophilae Pawlus (Poeae, Poaceae) je kritickou skupinou středoevropských úzkolistých kostřav sekce Festuca. Jednotlivé taxony jsou si morfologicky velmi podobné a taxonomické postavení některých taxonů není zcela jasné. Klasickými karyologickými metodami nebo cytometricky byl zjištěn...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Šmarda, Petr (Dissertant)
Other Authors: Bureš, Petr, 1963- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
English
Published: 2006.
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/21109/prif_d/
Cover Image
LEADER 08005ctm a22014177a 4500
001 MUB01000455220
003 CZ BrMU
005 20210204211140.0
008 060530s2006 xr ||||| |||||||||||cze d
035 |a (ISMU-VSKP)61929 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
041 0 |a cze  |a eng 
072 7 |a 58  |x Botanika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 575.111  |2 MRF 
080 |a 581.9  |2 MRF 
080 |a 582  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a (4-191.2)  |2 MRF 
080 |a 58  |2 MRF 
100 1 |a Šmarda, Petr  |7 xx0097006  |% UČO 21109  |4 dis 
245 1 0 |a Biosystematická studie středoevropských kostřav Festuca ser. Psammophilae Pawlus  |h [rukopis] /  |c Petr Šmarda. 
246 1 1 |a Biosystematical study of Central European fescues Festuca ser. Psammophilae Pawlus 
260 |c 2006. 
300 |a 1 sv. (různé stránkování). 
500 |a Vedoucí práce: Petr Bureš. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006. 
520 2 |a Festuca ser. Psammophilae Pawlus (Poeae, Poaceae) je kritickou skupinou středoevropských úzkolistých kostřav sekce Festuca. Jednotlivé taxony jsou si morfologicky velmi podobné a taxonomické postavení některých taxonů není zcela jasné. Klasickými karyologickými metodami nebo cytometricky byl zjištěn stupeň ploidie u několika set rostlin zahrnujících všechny sledované druhy a materiál z velké části jejich areálu. Na základě výsledků mnohorozměrných analýz morfologických znaků, studia AFLP polymorfizmu a studia typového materiálu bylo ve střední Evropě rozlišeno 6 druhů: F. pallens Host (reliktní skalní biotopy, diploid); F. csikhegyensis Simonk. (bazické skalní biotopy, tetraploid); F. psammophila (Čelak) Fritsch (kyselé písky) se dvěma poddruhy F. p. subsp. psammophila a F. p. subsp. dominii (Krajina) P. Šmarda nom. prov. (dolní Pomoraví, stř. a vých. Polsko); F. vaginata Willd. (bazické písky panonské oblasti); F. polesica Zapał. (přímořské a vnitro-zemské písečné duny); F. pseudovaginata Penksza (bazické písky panonské oblasti).  |% cze 
520 2 9 |a Festuca ser. Psammophilae Pawlus (Poeae, Poaceae) is the critical groups of Central European fine leaved fescues of sect. Festuca. Particular taxa are very close morphologically and taxonomic status of some taxa is still not clearly resolved. For several hundreds of plants, including all taxa studied and material from major parts of their distribution areas, ploidy level was estimated by classical karyological methods and flow cytometry. Based on the multivariate morphological analysis, AFLP analysis, and the study of type specimens, following six species were recognized: F. pallens Host (relict rocky habitats, diploid); F. csikhegyensis Simonk. (basic rocky habitats, tetraploid); F. psammophila (Čelak) Fritsch (acidic sands) with two subspecies F. p. subsp. psammophila and F. p. subsp. dominii (Krajina) P. Šmarda nom. prov. (SW Moravia, C and E Poland); F. vaginata Willd. (basic sands mainly in Pannonian region); F. polesica Zapał. (seaside and inland sand dunes); F. pseudovaginata Penksza (basic sands in Pannonian lowland).  |9 eng 
650 0 7 |a fytogeografie  |7 ph114598  |2 czenas 
650 0 7 |a genom  |7 ph136488  |2 czenas 
650 0 7 |a Festuca L.  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a kostřava  |7 ph903879  |2 czenas 
650 0 7 |a systematická botanika  |7 ph150580  |2 czenas 
650 0 9 |a phytogeography  |2 eczenas 
650 0 9 |a genome  |2 eczenas 
650 0 9 |a systematic botany  |2 eczenas 
650 0 9 |a fescue  |2 eczenas 
651 7 |a Evropa střední  |7 ge137882  |2 czenas 
651 9 |a Europe, Central  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Botanika  |c PřF D-BI BOTA (BOTA)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Bureš, Petr,  |d 1963-  |7 ola2003204796  |% UČO 2635  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/21109/prif_d/ 
CAT |c 20060530  |l MUB01  |h 0928 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20060717  |l MUB01  |h 1128 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20060717  |l MUB01  |h 1135 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20060717  |l MUB01  |h 1309 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20060717  |l MUB01  |h 1354 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20060719  |l MUB01  |h 0807 
CAT |c 20070427  |l MUB01  |h 2155 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20070912  |l MUB01  |h 1309 
CAT |c 20071001  |l MUB01  |h 0049 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2201 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1812 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1826 
CAT |a CONV-DUPL  |b 02  |c 20080527  |l MUB01  |h 2131 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20090923  |l MUB01  |h 1540 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0534 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0056 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0121 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1801 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20091214  |l MUB01  |h 2259 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091219  |l MUB01  |h 0715 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 0942 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1057 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20100713  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20100929  |l MUB01  |h 0300 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20101007  |l MUB01  |h 1320 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1843 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2256 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20110628  |l MUB01  |h 2235 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20110628  |l MUB01  |h 2240 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20110628  |l MUB01  |h 2242 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110721  |l MUB01  |h 1354 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0046 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120328  |l MUB01  |h 1223 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1813 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120710  |l MUB01  |h 1158 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0730 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130925  |l MUB01  |h 0938 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0842 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0845 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0851 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0854 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0727 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0731 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0740 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0743 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0747 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0750 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140804  |l MUB01  |h 1500 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0928 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0931 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1125 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1144 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1150 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1153 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1157 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1202 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141209  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141209  |l MUB01  |h 0756 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1317 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1321 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1326 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1427 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1347 
CAT |c 20151210  |l MUB01  |h 1459 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151210  |l MUB01  |h 1723 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151224  |l MUB01  |h 1107 
CAT |a STODULKOVA  |b 02  |c 20200325  |l MUB01  |h 1109 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2111 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2111 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2113 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20210208  |l MUB01  |h 1728 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m BOOK  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOGEO  |b Ústav botaniky a zoologie (BOGEO)  |3 DIS.P 3/06  |5 3145330475  |4 DPČ: 3-06--DIS. P  |8 20060502  |f 78  |f Mimo UK  |r 20060502 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m BOOK  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOGEO  |b Ústav botaniky a zoologie (BOGEO)  |3 DIS.P 4/06  |5 3145330504  |4 DPČ: 4-06--DIS.P  |8 20060511  |f 78  |f Mimo UK  |r 20060511 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-13403  |5 3145331019  |8 20060717  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20060717 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-13403  |e available  |t K dispozici  |f 3  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD