Filmové ateliéry ve Zlíně : příběhy - fakta - mapy - souvislosti - Skopal, Pavel, 1972- (Masarykova univerzita, 2023)
Tato publikace je výsledkem projektu, který využívá moderní nástroje pro prezentaci dat. Je určena zájemcům o o dějiny kinematografie nebo kulturní dějiny Zlína a středoškolským učitelům, kniha vychází z internetové aplikace, které umožňuje uživatelům užití rozsáhlého souboru nasbíraných dat. První část knihy představuje základní teoretická a metodologická východiska projektu, včetně úvodu do oblasti digitálních humanitních věd. Další oddíl nabízí sedm výzkumů založených na rozsáhlém souboru archivních materiálů ze všech relevantních archivů, jakož i na nástrojích digitálních humanitních věd - tyto výsledky jsou založené na zdrojích a nástrojích dostupných právě uživatelům internetové aplikace. Příklady pracovních listů určených učitelům středních škol pro výuku soudobých dějin jsou uvedeny v poslední části. Kniha představuje samostatné výsledky výzkumu v podobě historických studií, kromě toho je propojena s digitálními výstupy projektu, tj. s databází a webovou aplikací, a slouží jako podpůrná pro jejich efektivní využití. V úvodech k jednotlivým oddílům je vysvětleno, jak jsou texty propojeny s webovou aplikací tak, aby texty fungovaly v dialogu s aplikací a databází. Publikace obsahuje dokumentaci k databázi, která má inspirovat případné následovníky k její reprodukci.