Zdeněk Matějček : naděje není v kouzlech - Matějček, Zdeněk, 1922-2004 (Rozhovory (Portál), 1999)
Shrnutí plodného života a práce prof. Matějčka v oblasti psychologického výzkumu i poradenské praxe formou rozhovoru s publicistou Janem Jandourkem a psycholožkou Markétou Elblovou. Hovory o životě, setkáních s lidmi a psychologii přibližují zkušenosti a postoj této významné a zajímavé osobnosti.