Manželská a párová terapie - Kratochvíl, Stanislav, 1932- (Portál, 2009)
Manželská terapie je formou speciální psychoterapie, která se zaměřuje na léční poruch manželského soužití psychologickým působením. Renomovaný autor podává přehled současných teoretických koncepcí manželské terapie, zachycujících i různé příčiny manželského nesouladu. Velkou pozornost věnuje komunikaci manželské dvojice a řadě praktických návodů k jejímu zlepšení. Kniha podrobně rozebírá i základní typy manželských problémů, které se týkají osobností partnerů, utváření a vývojových etap jejich vztahu, vnitřních funkcí manželství (od rodinného rozpočtu až po sex) a ohrožujících vnějších vlivů. Ke každému z uvedených problémů nabízí autor podněty pro řešení. Kniha obsahuje také praktické pokyny pro organizaci a taktiku manželské terapie a poznatky z výzkumu její účinnosti. Kniha navazuje na úspěšný titul Manželská terapie (Portál, 2000, 2005). Nová verze je aktualizována a rozšířena o další směry terapie a počítá i s partnery v nesezdaném soužití, tedy s párovou terapií, jejíž principy a metody se s manželskou terapií prolínají. Prof. PhDr. Stanislav Kratochvíl, CSc., (nar. 1932) působí jako vedoucí klinický psycholog v psychiatrické léčebně v Kroměříži a profesor klinické psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Z jeho významných publikací uveďme např. opakovaně vycházející vysokoškolskou učebnici Základy psychoterapie (Portál, 5. vydání 2006) a monografie Experimentální hypnóza, Klinická hypnóza, Sexuální dysfunkce a Skupinová psychoterapie v praxi. Je čestným členem Asociace manželských a rodinných poradců, České psychiatrické společnosti, České i Slovenské sexuologické společnosti a České i Slovenské psychoterapeutické společnosti.