Perspektivy globalizace - Mezřický, Václav, 1934-2018 (Portál, 2011)
Na současnou společnost již nelze nahlížet perspektivou sociálních věd bez užití termínu globalizace. Ať už s odkazem na dynamický proces či statický stav světa, tomuto zaklínadlu se dostává prostor na rozličných, často i velmi vzdálených, diskurzivních rovinách; od kontemplací vědeckých autorit přes publicistická pojednání o současném světě až po alarmující rétorické obraty radikálů na protestních shromážděních. Autoři (Mezřický, Moldan, Braniš ad.) se na malém prostoru snaží zmapovat situaci světa po ekonomickém kolapsu a odhadnout perspektivy dalšího vývoje. Kniha navazuje na titul Globalizace (Portál, 2003) a sleduje nové pojetí vysokoškolského kurzu, který probíhá na Fakultě sociálních studíí, katedra environmentalistiky, MU v Brně. Doc. JUDr. Václav Mezřický, CSc., působí od roku 1991 jako ředitel Ústavu práva životního prostředí právnické fakulty Univerzity Karlovy. V Portálu vydal spolu s řadou dalších expertů knihu Globalizace (2003).