Současná psychoterapie - Vybíral, Zbyněk, 1961-; Roubal, Jan, 1971- (Portál, 2010)
Kniha mapuje podobu psychoterapie a proměnu jejích hlavních přístupů v současnosti. Velký prostor je věnován soudobé psychoanalýze, dynamické terapii, KBT, gestalt terapii, prožitkové terapii, rodinné terapii, systemickým přístupům i integraci psychoterapeutických směrů. Zařazeny jsou kazuistiky pěti terapeutů a jejich vzájemné komentáře ke své práci. Mezi další témata knihy patří: situace oboru v Evropě, práce s emocemi, práce s tělem, příběhy v terapii, psychoterapie v medicíně a v sociální rehabilitaci, kombinace psychoterapie a farmakoterapie, platby za psychoterapii, etika v psychoterapii, východní a kulturní vlivy, výzkumy účinnosti, expresivní metody a alternativní terapie. Doc. Zbyněk Vybíral byl od roku 1990 šéfredaktorem časopisu Konfrontace, nyní řídí časopis Psychoterapie. Vede katedru psychologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde založil magisterské studium psychoterapie. MUDr. Jan Roubal je lektorem, supervizorem a praktikujícím psychoterapeutem v gestalt terapii, přednáší rovněž na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. K sepsání kapitol byli přizváni přední čeští a slovenští představitelé jednotlivých směrů.