Politické strany moderní Evropy : analýza stranicko-politických systémů - Strmiska, Maxmilián, 1961- (Portál, 2005)
Analýza stranicko-politických systémů. Politické strany jsou jedním ze základních prostředků k zajištění demokratické vlády. Umožňují formování názorů občanů, jejich agregaci a vyjadřování ve volbách. V jejich fungování nebo naopak dysfunkci se projevuje kvalita celých politických systémů. Stávají se proto privilegovaným předmětem studia politologie. Na základě klasických typologií (G. Sartoriho, J. Blondela) popisují autoři systémy politických stran v rozšířené Evropské unii a ostatních státech západní Evropy. Věnují se jejich současnému stavu, jednotlivým významným stranám, konfliktním liniím, vývoji, proměnám a významu pro politiku v jednotlivých zemích. Publikace je určena všem zájemcům o politiku a politické strany v Evropě, především studentům politologie a příbuzných oborů i odborníkům v těchto oblastech. Prof. PhDr. Maxmilián Strmiska, Ph.D., je vedoucím katedry politologie Fakulty sociálních studií MU v Brně. Dalšími spoluautory jsou PhDr. Vít Hloušek, Ph.D., PhDr. Lubomír Kopeček, PhD., a Mgr. Roman Chytílek.