Co sděluje tzv. nová geografie světového obchodu - Foltýn, Jaroslav, 1936-
V 90. letech 20. stol. a v prvních letech 21. stol. v oblasti světového obchodu výrazně zesílily určité jevy, a tato nová podoba světového obchodu byla označena za "novou geografii světového obchodu". Článek se zabývá jednotlivými jevy (růst podílu rozvojových zemí na světovém obchodu, růst hodnoty exportu z rozvojových zemí, růst obchodu v dimenzi jih-jih). Dále se zabývá riziky a limity těchto nových trendů a vyplývajícími poznatky a předpoklady využití.