Ropná politika Rovníkové Guineje - Záhořík, Jan, 1979-
Tématem článku je situace v bývalé španělské kolonii Rovníková Guinea, jejíž území je porostlé rovníkovými pralesy a je zároveň bohatá na nerostné suroviny a byla zde objevena ložiska ropy. Tyto předpoklady však nezaručují rozvoj ekonomiky, neboť kromě toho patří Rovníková Guinea mezi země s největší mírou cenzury, korupce a klientelismu. Článek se po exkurzu do historie země zabývá vztahy mezi Rovníkovou Guineou a USA, které jsou založené na ropě, a vyhlídkami do bodoucna.