Európska zahraničná politika - porovnávanie dvoch teoretických modelov - Halás, Matúš, 1984-
Zahraničněpolitická aktivita EU bývá všeobecně vnímána jako činnost, která se výrazně liší od běžných představ o moderní zahraniční politice suverénních národních států. Článek představuje dva odlišné modely zahraniční politiky a následně je konfrontuje s aktuální podobou vnějších vztahů EU. První model vychází z neorealistického přístupu, druhý je postmoderním modelem, jenž čerpá inspiraci z poststrukturalismu Jacquese Derridy.