Střídavá péče je prokazatelně pro děti lepší : výzkumy a statistiky porozvodové péče - Tyl, Jiří, 1951-
Článek vychází z výsedků výzkumu v USA, neboť v ČR srovnávací výzkum dětí v různých formách svěření do péče rodičů po rozvodu proveden nebyl. Prakticky všechny studie prokázaly lepší výsledky u těch dětí, které byly svěřeny do střídavé péče rodičů. Adaptace dětí ve střídavé péči rodičů se neliší od dětí v úplných rodinách. Pozoruhodné zjištění je, že v případech, kde se péče o novorozence ujal otec, zpravidla protože matka preferovala zaměstnání před domácí rolí, ukázaly výsledky zrychlený vývoj dětí oproti vrstevníkům. Dále autor uvádí negativní dopady zjištěné při svěření dítěte do výlučné péče matky.