Zelené linky Praha-Brusel : vývoj vztahů českých a evropských zelených - Pečínka, Pavel, 1969-
Článek zpočátku objasňuje složitosti provázející rozvoj kontaktů mezi západoevropskými, převážně levicovými zelenými a českým protikomunistickým ekologickým disentem. Těžištěm textu je pasáž ozřejmující souběh snah lídrů západoevropských zelených o ukončení agónie české strany zelených vytvořením přitažlivé kandidátky strany zelených pro evropské volby 2004 a snah části české ekologické scény převzít vedení strany zelených (SZ) v průběhu parlamentních voleb r. 2002. Závěr ukazuje, jak tyto aktivity vyústily zjara 2003 v převzetí SZ reformisty. Další kapitola zdůvodňuje vznik vnitrostranické krize mezi reformátory SZ, jejich rozštěpení na sektářskou a realistickou větev a vystoupení západoevropských zelených proti této sektářské tendenci. Vliv usilujících vazeb SZ k evropským zeleným mapuje další pasáž.