Kdo vyzbrojil Irák? - Kříž, Zdeněk, 1972-
K nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím diskusi o Iráku patří úzké ekonomické vazby mezi Saddámem Hussajnem a zeměmi nesouhlasícími s ozbrojenými akcemi proti jeho režimu. Nejvýznamnějším projevem těchto vazeb je rozsáhlý obchod se zbraněmi. Analýza procesu vyzbrojování Iráku odhalila, že nejzatvrzelejší odpůrci ozbrojeného zásahu proti Iráku byly zároveň i zeměmi, které se nejvíce angažovaly do zbrojařských obchodů s Irákem. Irácký jaderný program byl významnou měrou podporován francouzskými i německými firmami.