Na cestě k bezvýznamnosti : studium mezinárodních vztahů bez normativnosti - Růžička, Jan, 1978-
Článek předkládá myšlenku, že sociálně vědy jsou normativní ze své povahy a bez normativnosti nemohou vůbec existovat. Jejich smysl je odvozen od sbnahy přispívat k pochopení a řešení sociálních problémů. Volby témat, problémů a otázek vyplývají z normativního konsenzu jak v rámci dané sociálněvědní disciplíny, tak i širšího sociálního prostředí, v němž je sociální vědci činí. Tento argument je vztažen na polemiku mezi Markem Loužkem a Petrm Drulákem.