Pozitivismus a normativismus v teorii mezinárodních vztahů : o střetu zastaralého a fiktivního - Kratochvíl, Petr, 1975-
Stať je polemickým příspěvkem do diskuse o pozitivismu a postpozitivismu v teoriích mezinárodních vztahů, Zaměřuje se především na čtyři aspekty: 1. poukazuje na neudržitelnost dichotomie pozitivismus - normativismus; 2. provádí konkrétní rozbor některých teorií chybně zařazovaných do normativismu; 3. analogickým způsobem se vyrovnává s údajně pozitivistickými teoriemi a jejich nárokem na epistemologicky neutrální přístup ke skutečnosti; 4. povšimne si nejednoznačného vztahu Loužkova pozitivismu k modernitě, zejména konceptu pokroku.