Beztvará věda, pozitivismus a realismus v mezinárodních vztazích - Kořan, Michal, 1977-
Na základě historizujícího a částečně sociologického přístupu se stať snaží ilustrovat, za jakým účelem a s jakým posláním byla pozitivistická filozofie budována v 19. století. Stať se dále snaží dokázat, že současný pozitivismus se tohoto původního impulzu zbavil v době svého obecného přijetí ve Spojených státech v době 2. světové války a záhy po ní. V tomto období se rovněž "přetavil" do své současné beztvaré podoby. Článek ukazuje, že tato podba je dána především neochotou klást si otázky po poslání vědy či neschopností na ně odpovídat.