Privatizace operací na udržení míru - Bureš, Oldřich, 1979-
Cílem článku je analýza výhod a nevýhod privatizace peacekeepingu. Konkrétně autor nabízí odpovědi na následující důležité otázky: 1. Jsou soukromé vojenské společnosti schopné vykonávat některé z mnoha funkcí mezinárodních mírových operací takovým způsobem, aby byly v souladu s primárním cílem OSN "uchránit budoucí generace od metly války"? 2. Představuje privatizace peacekeeping skutečnou alternativu pro zacelení soudobé propasti mezi očekáváními a schopnostmi mírových misí OSN?