Mezinárodní organizace a přenos moci : pravidla dělby moci v bezpečnostních organizacích - Karlas, Jan, 1978-
Článek se zabývá pravidly dělby moci a přenosem moci v mezinárodních bezpečnostních organizacích. Konkrétním cílem je popis a zhodnocení přenisu moci v bezpečnostním režimu OSN a NATO a ve Společné zahraniční a bezpečnostní politice EU. Stať vychází z hypotézy stanovené na základě dosavadního výzkumu. Podle této hypotézy se bezpečnostní režim OSN vyznačuje silným přenosem moci a v NATO a ve Společné zahraniční a bezpečnostní politice EU dochází pouze ke slabému přenosu moci.