Teorie nedemokratických režimů a východní Evropa 1944-1989 - Kubát, Michal, 1975- (2006)
Článek si klade za cíl je jednak bránit klasické politologické pojmy totalitarismus a autoritarismus, především pak zkoumat možnosti jejich klasifikace a aplikace. Věnuje se také otázce vztahu těchto pojmů k politologické praxi, z teoretického i praktického hlediska. Poslední část textu obsahuje případovou studii, která je pokusem o originální klasifikaci a aplikaci teorie nedemokratických režimů na politickou praxi, konkrétně na polský politický systém v letech 1944-1989.
Keywords: totalitarismus; autoritativní režimy; totalitarianism; authoritarian regimes; Evropa východní; Polsko; Europe, Eastern; Poland