Energetická politika Evropské unie - Weiss, Tomáš, 1980-
Dostupná energie je jednou ze základních potřeb moderní společnosti. EU se na spotřebě podílí velmi výrazně, nemá ale dost zdrojů. Závislost na dovozu způsobuje, že se státy EU musejí pečlivě zabývat vším, co s energií, výrobou, dovozem transportem a prodejem souvisí. Mezi hlavní oblasti zájmu EU patří liberalizace trhu, souvislost s ochranou živ. prostředí a zajištění bezpečnosti dodávek, a těmto tématům se také věnuje uvedený článek.