Odraz potíží světového ropného průmyslu v globální energetice - Fárek, Jiří, 1937-
Trojnásobný vzestup cen ropy v posledních třech letech isgnalizuje hlubší disproporce světového energetického hospodářství. Vedle předstihu poptávky nad nabídkou jde i o projev setrvalejšího útlumu ropného průmyslu. Pozornost poutá otázka příčin i zvláštností soudobého vývoje a budoucích trendů. Článek se vyjedřuje k některým diskutovaným aspektům této problematiky.