Maďarsko a maďarská menšina ve střední Evropě - Pejša, Robert, 1976-
Rozčlenění historického území Uher v souvislosti s geopolitickými změnami po 2. svět. válce způsobilo, že více než 3 miliony Maďarů se ocitly ve zcela nových státních útvarech. Článek se zabývá historií maďarských menšin zejména na Slovensku, v Rumunnsku, Srbsku a Černé Hoře - státech s významným podílem maďarské menšiny.