"Pozitivní neutralita" postsovětského Turkmenistánu - Šír, Jan, 1976-
Institut neutrality představuje nástroj regulace vztahů mezi státy v době války a jeho obsah prodělal již několikasetletý vývoj. Přesto nebyl dosud zformulován jednotný, všeobecně přijímaný mezinárodněprávní model definující práva a povinnosti trvale neutrálních zemí v době míru, a tím i závazky ostatních států ve vztahu k trvale neutrálním státům. Autor zaměřuje své úvahy na případ Turkmenistánu.