Závislosti a nezávislosti okolo Podněstří - Horák, Slavomír, 1976-
Článek se zabývá snahami o řešení konfliktu v Podněstří, které se datují přinejmenším od r. 1993, kdy se Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Rusko a Ukrajina pokusily o usmíření jednotlivých stran. Později se ke snahám o řešení přidala i Evropská unie a OBSE, přesto není jisté, zda proces povede k vyřešení konfliktu.