Rusko v současné Střední Asii - návrat nebo kontinuita? : případ Tádžikistánu - Horák, Slavomír, 1976- (2005)
Rozpad Sovětského svazu a vznik nezávislých republik se projevil na výrazném snížení vzájemných vztahů mezi nimi. S výjimkou pobaltských zemí tu však zůstávala silná vazba na Rusko, a to na politické, ekonomické i sociální úrovni. Charakteristickým regionem tohoto typu je Tádžkistán.
Keywords: hospodářská spolupráce; vojenská politika; ozbrojené síly; Tádžikistán; Střední Asie; Rusko