Rusko v současné Střední Asii - návrat nebo kontinuita? : případ Tádžikistánu - Horák, Slavomír, 1976-
Rozpad Sovětského svazu a vznik nezávislých republik se projevil na výrazném snížení vzájemných vztahů mezi nimi. S výjimkou pobaltských zemí tu však zůstávala silná vazba na Rusko, a to na politické, ekonomické i sociální úrovni. Charakteristickým regionem tohoto typu je Tádžkistán.