Nórsko a Európska únia, ich vzájomný vzťah a jeho možné premeny v budúcnosti - Gažovič, Ondrej, 1984-
Článek se zabývá vztahem mezi Norskem a Evropskou unií. Norsko je nyní jediným skandinávským státem, který není členem EU, nicméně spolupracuje s Unií velmi úzce. To má pro zemi pozitivní i negativní důsladky. Rozdíly mezi zahraniční politikou EU a USA však staví Norsko do nepříznivé pozice a autoři článku se domnívají, že je možné, že Norsko požádá o členství v Unii po volbách v r. 2005.