Evropa jako globální aktér a respektovaný partner - Kavan, Jan, 1946-
Rozšíření EU v r. 2004 vede k tomu, že se naplňují vize zakladatelů myšlenky evropského sjednocení, neboť velká část evropského kontinentu se sjednocuje na bázi společných hodnot a tržní ekonomiky. Otázkou však je, jak bude EU v budoucnu vystupovat v mezinárodní politice a a zda se jí podaří promítnout svůj zvýšený ekonomický vliv i do oblasti politické a bezpečnostní.