Lisabonská strategie: úspěch, či blamáž eurokratů? - Ševčík, Miroslav, 1958-
Lisabonská strategie, přijatá Evropskou radou na summitu v Lisabonu na jaře r. 2000, si bohužel stanovila nereálné cíle. EU měla v tempech růstu hospodářství předstihnout USA a měla se tak stát nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější ekonomikou na světě. Ukazuje se, že to, co EU a její občané potřebují, je méně regulace a hospodářských omezení a více svobody v oblasti volného pohybu pracovních sil, služeb, kapitálu, investic.