Nová Lisabonská strategie, ekonomické výzvy a zdravost finančních toků - Zahradník, Petr, 1965-
Článek se věnuje dvojí roli České republiky v Nové Lisabonské agendě, jejíž vznik se datuje na počátku února 2005 jako změna kursu již 5 let trvajícího procesu ke komplexně pojímané konkurenceschopnosti EU v globálním měřítku. První role ČR spočívá v pozici subjektu zavázaného plnit některé ze stanovených bodů strategie. Druhá role ČR spočívá v pozici subjektu, který by se měl dobrovolně a ve vlastním zájmu některýi pasážemi Nové Lisabonské strategie inspirovat, neboť představují námět na cestu žádoucím směrem.