Od Aliance na jih: středomořská dimenze NATO - Závěšický, Jan, 1982-
Organizace Severoatlantické smlouvy prochází etapou revolučních změn. D popředí pozornosti se dostal boj s mezinárodním terorismem, prevence a řešení konfliktů a obrana před dalšími hrozbami včetně snahy o zamezení šíření zbraní hromadného ničení.