Transatlantické vztahy po znovuzvolení prezidenta Bushe - Khol, Radek, 1972-2024
Znovuzvolení George W. Bushe americkým prezidentem v listopadu 2004 nepředstavovalo nelepší krok k obnově silně poškozených transatlantických vztahů. Evropa by dala přednost demokratickému kandidátovi Johnu Kerrymu. Podstatné rozdíly politiky Evropy a USA tedy přetrvávají, stejně jako rozdílný přístup k hlavním bezpečnostním hrozbám současnosti. Je pravděpodobné, že šíření demokracie silou nebude USA a EU spojovat, zatímco transformace Středního východu a boj proti šíření jaderných zbraní by měly.