Ekonomická globalizace a přímé zahraniční investování - Fárek, Jiří, 1937-
Dnešní podoba světového hospodářství je silně poznamenána vzrůstající propustností národních hranic a liberalizačními procesy ve sféře mezinárodního pohybu zboží, služeb, kapitálu, investic a znalostí. Vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií ve spojení s privatizací a deregulací vnáší přitom do ekonomického propojování států a regionů nebývalou intenzitu a komplexnější dimenzi.