Dítě jako oběť trestného činu - Čírtková, Ludmila, 1954-
Článek se věnuje problematice dětí jako obětí trestných činů: nejen sexuálního zneužívání a týrání, ale také trestných činů jiných dětí (násilí ve škole, šikana, krádeže, loupeže), a dále trestných činů dospělých (od těžkých dopravních nehod až po vraždy). Zabývá se i násilím ve velmi mladých mileneckých dvojicích. Trestný čin, jehož bylo dítě samo obětí, ale také ten, který postihnul někoho z rodiny, zanechává v dítěti hluboké emocionální rány. Příspěvek se věnuje způsobům, jak těmto dětem pomáhat, uvádí i zkušenosti ze zahraničí. Zabývá se i možností pomoci rodiny těmto dětem.