Zákon o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb. - poprvé v dějinách českého školství - Karabec, Stanislav (2005)
Článek se týká dvou paragrafů nového školského zákona upravujících postavení pedagogických pracovníků. Tato část zákona byla popsána v samostatném právním předpisu, a to v zákonu o pedagogických pracovnících a změně některých zákonů č. 563/2004 Sb. Cílem tohoto předpisu je přesně definovat pozici pedagogického pracovníka, popsat způsoby získávání odborné kvalifikace pro všechny druhy škol a školských zařízení, stanovit pravidla pro zařazení pedagogických pracovníků do kariérních stupňů, definovat principy akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů v dalším vzdělávání ped. pracovníků a kodifikovat profesi "pedagogický pracovník" jako povolání, které má stanoveny standardy v úrovni vzdělání, systém dalšího vzdělávání a kariérní postup podobně jako lékaři, architekti a další profese.
Keywords: pracovní právo; pedagogové; školství; zákony