Těhotné ženy a matky a jejich pracovní doba - Halířová, Gabriela, 1974-
Pro těhotné ženya ženy pečující o malé děti jsou v zákoníku práce zakotveny dva základní druhy možné úpravy pracovní doby: Podle ust. § 156 odst. 1 ZP má zaměstnavatel povinnost přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám žen pečujících o děti. Dále podle § 156 odst. 2 ZP je právní nárok na provedení úpravy pracovní doby pro chráněné subjekty (týká se to těhotných žen a matek). Podrobněji se článek věnuje těmto úpravám prac. doby: pružná pracovní doba, odchylný začátek či konec prac. doby, rozdělení či sloučení směn, rozvržení prac. doby do méně dnů v týdnu.