Výchova spisovatele v Čechách - Spousta, Jan, 1966-
Autor analyzuje dvě novely M. Viewegha: Názory na vraždu, Výchova dívek v Čechách a na jejich základě odpovídá na otázku, jak se mění spisovatelův vztah ke společnosti, která ho obklopuje, jeho místo v ní, jeho společenská role.