Utváření stranického systému v českých zemích : analýza dosavadních trendů a výhledy do budoucna - Novák, Miroslav, 1953-
Autor poukazuje na to, že ačkoliv proces vytváření stranického systému v českých zemích trvá poněkud déle, především v porovnání s Maďarskem, jde pravděpodobně o nejvíce srovnatelný stranický systém v demokraciích západní Evropy. Popisuje parlamentní volby roku 1992 a rozdělení československé federace, zdůrazňuje potřebu modifikací volebního zákona, která je nutnou, nikoli však postačující podmínkou budoucího hladného fungování českého stranického systému.