Úkol sociologie v rámci sociálních věd - Pareto, Vilfredo
Článek se pokouší definovat studium sociologie a studium lidské společnosti. Podle autora je lidská společnost předmětem mnoha různých vědeckých výzkumů, analýza lidské společnosti však nesmí být odtržena od syntézy.