Střet identit? : USA a Evropa po 11. září - Šedivý, Jiří, 1963-
Tématem článku je rychle se prohlubující rozkol mezi Evropou a USA. Autor rozšiřuje pohled na tento problém o jeho nemateriální, ideovou dimenzi. Vychází z předpokladu, že zatímco identita Evropy je postmoderní, postsuverénní, USA jsou moderním suverénním státem. Rozdílné identity podmiňují pak rozdílné hodnotové akcenty, s jejichž pomocí Američané a Evropané interpretují svět, svou pozici a roli v něm apod.