Státoprávní koncepce v programech islamistických hnutí na Blízkém východě - Bureš, Jaroslav, 1953-
Článek se zaměřuje na vysvětlení některých odlišností i shodných postojů v chápání funkce státu ze strany šíitů i sunnitů. Podrobně je studován postoj islamistů k modernismu a k demokracii, chápání významu a funkce islámského práva, bezpečnosti, sekularismu, ekonomicko-sociální role státu a současné globalizace. Cílem článku je porovnat islamistické modely se západní variantou státu a vysvětlit hlavní odlišnosti.