Specifika občanskoprávního řízení ve věcech péče o nezletilé - Mašek, Daniel
Článek se zabývá řízeními, ve kterých jde o úpravu poměrů nezletilých dětí k rodičům a dalším osobám nebo naopak vztahů těchto osob k nezletilým dětem. Jedná se zejména o řízení o výchově a výživě nezletilých dětí, o styku rodičů s nimi, o omezení nebo zbavení rodičovských práv, o schválení důležitých úkonů nezletilého a další. Cílem tohoto článku bylo poukázat na některé odlišnosti od ostatních občanskoprávních řízení, zejména pokud jde o předběžná opatření, o zahájení řízení, o příslušnost soudu včetně možnosti jejího přenesení, o právní úkony nezletilých atd.