Somálsko v tranzici - Závěšický, Jan, 1982-
Autor se zaměřuje na politický vývoj Somálska v posledních deseti letech. Od pádu vlády Siyada Barreho v roce 1991 je Somálsko tzv. zhrouceným státem (collapsed state) bez centrální vlády. Také vypukla řada konfliktů mezi jednotlivými klany a občanská válka.