Rozvod manželství - Hrušáková, Milana, 1952- (1999)
Článek představuje novou právní úpravu rozvodu, kterou byla výrazně posílena ochrana zájmů nezletilých dětí a ochrana slabšího partnera. Vedle základní úpravy rozvodu upravuje nyní zákon o rodině nesporný (smluvený) rozvod a ztížený rozvod, resp. rozvod s uplatněním tvrdostní klauzule. Kromě rozhodnutí o svěření dítěte do výchovy jednoho z rodičů a o výživném druhého rodiče, může soud nyní rovněž rozhodnout o tzv. společné výchově nebo střídavé výchově.
Keywords: rodinné právo; rozvod; manželství; nezletilí; péče o děti; family law; divorce; marriage; minors; caring for children