Příprava České republiky na regionální politiku Evropské unie - regionalismus versus centralizace - Baun, Michael J., 1956-; Marek, Daniel, 1969- (2002)
Autoři v článku obhajují hypotézu, že vliv Evropské unie na regionalizaci a decentralizaci v České republice je omezený a velmi rozporuplný. Na jedné straně Evropská unie v České republice podpořila vytvoření nového systému samosprávných krajů. Na druhé straně technokratická podstata předvstupních příprav a požadavky Komise na efektivnost a rychlost těchto příprav a implementaci programů Evropské unie měly opačný efekt.
Keywords: Evropská unie; regionální politika; evropská integrace; evropské právo; regional policy; European integration; European law; Česko; Czechia