Proč Afrika nedrží krok? - Klíma, Vladimír, 1936- (2002)
Autor přibližuje politickou a společenskou situaci na africkém kontinentě. Okrajově se věnuje ekonomické situaci a rozebírá otázku možnosti existence nadstátních celků v Africe. Zde tvoří největší překážku ozbrojené konflikty a územní, etnické i náboženské spory. Část pozornosti obrací i na dekolonizaci.
Keywords: světová politika; world politics; země Africké unie -- politika a vláda; země Africké unie -- společenské poměry; African Union countries -- politics and government; African Union countries -- social conditions