Proč Afrika nedrží krok? - Klíma, Vladimír, 1936-
Autor přibližuje politickou a společenskou situaci na africkém kontinentě. Okrajově se věnuje ekonomické situaci a rozebírá otázku možnosti existence nadstátních celků v Africe. Zde tvoří největší překážku ozbrojené konflikty a územní, etnické i náboženské spory. Část pozornosti obrací i na dekolonizaci.