Priority českého předsednictví 57. Valného shromáždění OSN - Kavan, Jan, 1946- (2002)
Autor předkládá a vysvětluje čtyři priority českého předsednictví 57. Valného shromáždění OSN: podpora uvedení do praxe závěrů Miléniové deklarace, zahájení realizace Konsensu z Monterrey a výsledků Světového summitu o trvale udržitelném rozvoji v Johannesburgu; prevence konfliktů a boj proti mezinárodnímu terorismu; posilování spolupráce uvnitř a vně OSN; reforma OSN.
Keywords: Organizace spojených národů; mezinárodní vztahy; boj proti terorismu; udržitelný rozvoj; international relations; terrorism control; sustainable development; Deklarace tisíciletí (Millennium Declaration); Monterreyský konsensus (2002); české předsednictví 57. Valného shromáždění OSN