Príliš dlhý mier? - Šmihula, Daniel, 1972-
Tématem článku je udržování celosvětového míru a snížení počtu válečných konfliktů po roce 1945. Autor popisuje dosažení míru jako výsledku realizace politických ideálů, poučení z minulosti a mocenské rovnováhy a stav mírové politiky po roce 1989 a zamýšlí se nad budoucím vývojem mezinárodního práva, jehož významné období s udržením míru jako hlavním cílem pravděpodobně končí.