Posuzování výchovných schopností ve světle vývoje rodinného práva na území České republiky - Novák, Daniel, 1952- (1999)
Článek se týká historického vývoje otázky posuzování kvality výchovných schopností rodičů, což je základní aspekt, ze kterého vychází soud při rozhodování o tom, který z rodičů bude mít svěřeno dítě do výchovy. Autor se zaměřil na to jak byla tato problematika na území dnešní České republiky posuzována v minulosti, vychází z rakouského občanského zákona z roku 1811, na který později navázal československý občanský zákon. Svoji studii uzavírá citací ze zákona o rodině z roku 1964.
Keywords: rodičovská odpovědnost; výchova dítěte; parental responsibility; child rearing